Plafond schilderen, waar op letten?

Bij schilderwerk in huis wordt er vaak gefocust op de kleuren van de muren, maar de kleur van het plafond is ook van groot belang bij de bepaling van sfeer in een ruimte. In dit artikel bespreken we een aantal tips voor het schilderen van een plafond.

carpedeco1

Optisch effect plafondkleur

Door het plafond in een bepaalde kleur te schilderen, kan de optische eigenschap van een ruimte worden beïnvloed.

Hoog plafond

Het plafond in een ruimte lijkt hoger wanneer deze een lichtere kleur heeft dan de muren van die ruimte. En wanneer de buitenste rand van het plafond in een dunne strook dezelfde kleur wordt gegeven als de muren, dan geeft dit nog een extra verhogend optisch effect.carpedeco2

Lager plafond

Het plafond in een ruimte lijkt lagere wanneer deze een donkerdere kleur heeft dan de muren van die ruimte.

Bredere ruimte

Wanneer een strook aan de bovenkant van de muur net onder het plafond dezelfde kleur wordt gegeven, zal de ruimte breder lijken.

Kleurtinten plafond

Doorgaans zorgen zachte tinten op het plafond voor een aangename sfeer in een ruimte. In kamers waarin maar weinig zonlicht komt, is het aan te raden om met warme tinten te werken zoals bijvoorbeeld een zachte abrikoos tint of roomwit. In lichte ruimtes waarin veel zonlicht binnenkomt kunnen wat koelere tinten ook juist mooi uitkomen zoals bijvoorbeeld zacht grijs of ijs licht blauw.

Hou qua kleurtinten ook in gedachten dat koelere tinten verder weg lijken en dat warmere tinten meer op je af komen.

Ornamenten aan het plafond

Ornamenten of sierlijsten aan het plafond kunnen een ruimte een zeer elegante en klassieke uitstraling geven en er daarnaast voor zorgen dat het plafond meer bij het interieur wordt betrokken. Maar let daarbij wel op de ruimte, wanneer deze bijvoorbeeld veel hoekjes heeft kan het juist mooi zijn om de ornamenten te beperken tot één detail op het plafond. Of kies alleen voor een minimalistische sierlijst. Het belangrijkste is dat het geheel er sfeervol en op elkaar afgestemd uitziet.